"Člověk nemůže dělat co chce, ale všechny možnosti jsou otevřené" J.CAGE

Rajčata, info a recept

15. května 2008 v 16:43 | Saera |  Chutně a zdravě

NÁRUČ PLNÁ ZDRAVÍ

Díky jeho nízké energetické hodnotě je velice vhodné zařadit jej co nejčastěji do našich jídelníčků. Ale rajče obsahuje i řadu minerálních látek - v největší míře draslík a fosfor, vápník, hořčík. Z vitamínů najdeme v rajčatech vitamin C, provitamin A, vitaminy B, E, K. V současnosti jsou rajčata také velmi ceněna pro obsah lykopenu - antioxydantu, který má významnou roli v prevenci rakoviny prostaty, slinivky, děložního čípku, kůže aj. Jedna evropská studie prokázala účinek stravy bohaté na lykopen na výskyt infarktů myokardu (srdečního svalu) - redukci o 48% v porovnání se stravou s nízkým obsahem tohoto antioxidantu.

Rajče je snad nejlepší čerstvé v salátu, nebo s mozarellou, je výborné v salse, nezklame však ani rajčatová šťáva či rajčata sušená. Zkuste si při letním grilování přidat na gril i rajčata - uvidíte, jak úžasnou mají chuť. A pro inspiraci uvádíme několik nápadů na lehké letní občerstvení.

Bruschetta

4 plátky bílého chleba nebo veky
2 dobře vyzrálá nadrobno nakrájená čerstvá rajčata, 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
3 lžíce panenského olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, sůl a pepř podle chuti.

Příprava:

Chleba nebo veku opečeme v toastovači nebo na grilu. V míse smícháme rajčata, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Nakonec přidáme nasekanou čerstvou bazalku.
Směs poklademe na opečené topinky. Bruschetty jsou výborné k bílému vínu.

Zapékaný kozí sýr se salátem

cca 450 g míchaného salátu (hlávkový, ledový, rukola, endivie, čekanka i jiné dle chuti),
2 rajčata,1 snítka rozmarýnu,
8 malých kozích sýrů, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa,sůl, pepř

Příprava:

1. Očištěné a omyté saláty dáme okapat. Omyjeme rajčata, rozčtvrtíme je, vyřízneme zrníčka a dužinu nakrájíme na jemné nudličky. Z omytého a osušeného rozmarýnu otrháme lístky.
2. Kozí sýry rozdělíme na zapékací misky. Každý sýr zakapeme olivovým olejem a ozdobíme rozmarýnem. Zapékáme 7 min. v troubě předehřáté na 200 °C.
3. Ze zbývajícího olivového oleje, balzamikové­ho octa, soli a pepře ušleháme zálivku.
4. Zapečené sýry ozdobíme salátem a rajčaty a poté salát přelijeme zálivkou.
5. Podáváme s bílým peči­vem. Dobrou chuť.
Zdroj: www.moda.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama